Križnarjeva s sijajnim finalnim skokom tik pod oder za zmagovalke

Križnarjeva s sijajnim finalnim skokom tik pod oder za zmagovalke

24.01.2018

Na zadnji tekmi smučark skakalk za svetovni pokal v japonskem Zau je Nika Križnar postavila rezultat kariere z odličnim 4. mestom. Njen uspeh so lepo zaokrožile Ema Klinec, Urša Bogataj in Špela Rogelj.

Peta, zadnja tekma smučark skakalk za svetovni pokal na Japonskem je doživela maratonsko izvedbo. Po odpovedi kvalifikacij zaradi sneženja in neugodnih vremenskih razmer so organizatorji za izvedbo prve serije potrebovali debelo uro in dvajset minut. Prekinitev ni manjkalo, tako kot ne čiščenja zaletišča in prestavljanje zaletnega mesta. A na koncu jim je vendarle uspelo in čisto na vrhu kaj novega ni bilo. Premočno je konkurentke s 97 metri preskočila Maren Lundby, ki je zbrala 125,4 točk, druga je bila domačinka Juki Ito z 90.5 metri in 118,4 točkami, tretja pa Rusinja Irina Avakumova z enako daljavo, a 116,2 točkami.

Nika Križnar je s 85 metri in 108,7 točkami zasedala šesto mesto tik pred Emo Klinec, ki je skočila 83 metrov in zbrala 100,3 točk. Urša Bogataj je bila s 84 metri ob večjem vetrovnem odbitku 15., zbrala pa je 93,8 točk. Točke je ujela še Špela Rogelj na 27. mestu,

Vreme se je nato vendarle malce usmililo tekmovalk in dočakali smo tudi finalno serijo. S 83 metri jo je za naše odprla Rogljeva, ki je zbrala 158,7 točk, za premik po lestvici pa to ni bilo dovolj in je tako danes osvojila štiri točke svetovnega pokala za 27. mesto. Bogatajeva je skočila 85.5 metrov, 176,7 točk pa je pomenilo končno 14. mesto na zadnji tekmi na Japonskem. Klinčeva je ponovila daljavo Bogatajeve, skupaj pa je zbrala 186,1 točk in to je bilo danes dovolj za 8. mesto. Super skok pa je nato končno uspel mladi Križnarjevi, pristala je pri kar 97.5 metrih, odlično pa je izkoristila tudi dobre vremenske razmere in z 214,6 točkami je čakala, kaj bodo prikazale ostale tekmovalke. Avakumova in Setova nista imeli odgovora, žal pa so ga imele Sara Takanaši, Juki Ito in Maren Lundby. Takanašijeva je z 91 metri Križnarjevo prehitela za 0,8 točke, Itova z 91.5 metri za dodatne 3 desetinke točke, Lundbyjeva pa je bila seveda znova razred zase. S 101 metri je skupaj zbrala 245,9 točk in nova zmaga je bila tu, veseli pa so znova lahko tudi v našem taboru, saj je Križnarjeva pred domačimi tekmami na Ljubnem končala tik pod odrom za zmagovalke, kar je seveda njena najboljša uvrstitev v karieri.

Križnarjeva 0,8 točk ne obžaluje

Mlada Žirovka je bila po najboljšem dosežku kariere seveda prešernega obraza, kljub temu, da ji je do drugega mesta zmanjkalo le 0,8 točke: "Ne, nič ne obžalujem, kar lepi skoki, sploh drugi skok je bil lep tudi pri doskoku. Zdaj demi uspeva veliko lepši doskok. Res se že zelo veselim Ljubnega, saj gre vse lepo navzgor. Moram reči, da sem kar presenečna glede tega, saj sem naredila vse, prav vse skoke na tej skakalnici zelo lepe." Po prihodu na Japonsko je Križnarjeva imela nekaj težav s privajanjem na časovno razliko, temu se bo malce posvetila tudi v prihajajočem tednu: "Prva noč bo sigurno težka, tako kot je bilo tukaj. Drugo noč sem se že tukaj navadila, tako da pričakujem da se bom kar hitro navadila tudi na ta časovni zamik in pokazala zobe tudi v Ljubnem, tako kot sem jih tudi tu."

Pred pakiranjem in potjo domov je bil dobre volje znova tudi naš glavni trener Sten Baloh: "Tudi jaz sem vesel rezultata Nike Eme ter tudi Urše in Špele, ki je prišla do točk. Maja je bila malo izven trideseterice, a tam se vrti. Razmere so bile res težke, sneg, veter, težave z internetom, tako da je bila tudi zaradi tega tekma večkrat prekinjena, ne samo zaradi vremena. Imeli smo malo sreče pri Nikinem skoku z vetrom, škoda da je nismo imeli še malo več, ampak bomo pa to prihranili za Ljubno. Res lepa uvrstitev in domov gremo lahko kar dobre volje ."

Svetovni pokal se bo po petih tekmah na Japonskem prihodnji konec tedna nadaljeval na Ljubnem ob Savinji.

Program na Ljubnem

Petek, 26. januar
12.00 Uradni trening
14.00 Kvalifikacije (HS100)

Sobota, 27. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)

Nedelja, 28. januar
12.45 Poizkusna serija
14.00 Tekma (HS100)

Vir: sloski.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.