Odgovorno ravnanje s hrano na Ljubnem 2025
Organizacija tako velikega dogodka prinaša odgovornost do okolja in družbe, zato si prizadevamo za rešitve, ki bodo dolgoročno zmanjšale negativne vplive na okolje ter hkrati navdihnile druge organizatorje k podobnim ukrepom v prihodnosti.
Pomembno vlogo pri trajnostnem pristopu k ravnanju s hrano bo imelo tudi podjetje Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na tem področju v Sloveniji in pionir trajnostnih praks v gostinstvu. V VIP-šotoru in vasi skakalk bo Jezeršek gostinstvo zagotavljal trajnostno pogostitev, pri čemer bo velik poudarek na uporabi trajnostnih materialov: pribor, krožniki in kozarci bodo iz nerjavečega jekla, stekla in keramike, embalaža pa iz 100 % recikliranih materialov. Obroki bodo pripravljeni glede na število vnaprej potrjenih gostov, za preseženo hrano pa bo poskrbljeno z brezplačno embalažo "Nezavrečka". Poudarek bo tudi na sodelovanju z lokalnimi dobavitelji in uporabi sestavin s certifikatom Izbrana kakovost.
Dogodek bo tudi priložnost za uvajanje inovativnih rešitev, kot so pametne tehtnice za spremljanje količine zavržene hrane, kar bo omogočilo natančnejše načrtovanje porabe hrane in zmanjšanje zavržene hrane na dogodkih v prihodnjih letih.
Organizatorji si bomo tako skupaj s ponudniki gostinskih storitev prizadevali za ozaveščanje gostov in udeležencev o pomenu odgovornega ravnanja s hrano, saj je sprememba navad ključna za dolgoročne učinke na tem področju.
S temi prizadevanji želimo zmanjšati količino zavržene hrane, preprečiti izpuste CO₂, spodbujati uporabo lokalnih kakovostnih sestavin, širiti uporabo "Nezavrečk" ter spodbujati porabo hrane tudi po dogodku.
Kot eden ključnih partnerjev dogodka Jezeršek gostinstvo s svojo trajnostno strategijo Odgovorna kulinarika in inovativnimi rešitvami dokazuje, da je mogoče organizirati vrhunsko pogostitev na trajnosten in odgovoren način. Njihove izkušnje in prakse bodo pripomogle k temu, da bo Ljubno 2025 zgled drugim dogodkom, ki si želijo zmanjšati količino zavržene hrane in poskrbeti za boljšo prihodnost.
S skupnimi prizadevanji lahko dosežemo manjši okoljski odtis in prispevamo k bolj odgovorni prihodnosti. Vsak korak k manjši količini zavržene hrane pomeni pomemben doprinos k trajnostni organizaciji dogodkov. Ključno je, da odgovorno ravnanje s hrano postane standard pri organizaciji vseh večjih prireditev, med katere zagotovo spada tudi FIS Svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem, saj lahko na ta način dolgoročno zmanjšamo količino odpadkov ter pozitivno vplivamo na družbo in gospodarstvo.
Hvala, da skupaj z nami podpirate trajnostne vrednote in pomagate ustvarjati okolju prijazen športni dogodek!
Več o iniciativi Odgovorno Ljubno si lahko preberete tukaj.